zondag 4 maart 2012

Een frisse start met Covey


Een frisse start met Covey



“Na de vakantie ga ik het anders doen, ik laat me niet meer gek maken.”

En vol goede moed gaan we na de vakantie terug naar huis en naar ons werk dat we een tijd daarvoor in minder ontspannen toestand hebben verlaten.

Maar hoe komt het toch dat we dit vaak niet kunnen vasthouden? Hoe kan het dat we in no-time terugvallen in onze oude valkuilen met bijbehorende ontevredenheid en passiviteit?

Het heeft alles te maken met de rol die we kiezen en waar we onze gedachten op richten. Vooral in een werksituatie komt een gevoel van machteloosheid vaak voor. “Er wordt toch gereorganiseerd, daar kan ik niets aan veranderen”. Of “De sfeer is niet prettig, maar dat kan ik in mijn eentje niet anders maken”.

En verder mopperen we over het weer, maken ons druk over politieke besluiten, de economische situatie, roddelen over de buren en ga zo maar door.

Wanneer je aandacht steeds meer komt te liggen bij dingen waar je niets aan kunt veranderen, wordt je gevoel van machteloosheid steeds groter. Deze nare energievreters kunnen je leven gaan beheersen. Het levert een slecht humeur op bij jezelf of je omgeving en er verandert niets ten goede.

Beter is het dus om je te richten op dingen waar je wel invloed op hebt!

Stephen Covey ontwikkelde hiervoor een mooi hulpmiddel: De Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid.

Teken jezelf als een stip in het midden van een cirkel. Deze eerste cirkel is de cirkel van invloed. Daaromheen zet je een grotere cirkel, de cirkel van betrokkenheid.












Cirkel van Betrokkenheid

Er zijn veel onderwerpen waarbij je je betrokken voelt, maar waar je nauwelijks tot geen invloed op kunt uitoefenen. Denk daarbij de politiek, het weer, een goede vriend die heel ziek is, een bomaanslag, het milieu of het faillissement van je vorige werkgever.

Cirkel van Invloed

De binnenste cirkel, de cirkel van invloed, heeft betrekking op dingen waar we direct invloed op kunnen uitoefenen. Bij voorbeeld je financiën, wat voor werk je doet, waar je heen gaat op vakantie, de inrichting van je huis of de omgang met familie en vrienden.

De verhouding tussen de cirkels

De cirkels zijn nooit even groot. We besteden vaak meer aandacht aan de cirkel van betrokkenheid dan aan de cirkel van invloed. Deze verhouding ligt voor iedereen anders.

Een kleine cirkel van invloed en grote cirkel van betrokkenheid kan leiden tot frustratie en emotionele reacties. Deze mensen voelen zich dan emotioneel zeer betrokken bij verschillende zaken, maar hebben moeite om er positieve invloed op uit te oefenen. Gevolg is onvrede en gemopper. Een consequentie daarvan kan zijn dat anderen geen zin hebben om naar deze mopperaars te luisteren, nog minder om hun mening vragen waardoor ze nog minder invloed krijgen.

Je zou kunnen denken dat bij succesvolle, invloedrijke en/of tevreden mensen de cirkels ongeveer even groot zijn. Deze mensen zijn kennelijk in staat invloed uit te oefenen op zaken die zij belangrijk vinden en waar ze zich bij betrokken voelen.


De keuze is aan jou!

Je kunt ervoor kiezen je energie te richten op dingen die liggen in je cirkel van betrokkenheid of op dingen zie zich bevinden in je cirkel van invloed. Het eerste kost je energie maar levert je niets op. De zaken waaraan je energie besteedt liggen immers buiten je invloedssfeer en je kunt er dus niets aan veranderen.

Volgens Covey is het daarom belangrijk om je energie te richten op je cirkel van invloed. Hier kan je daadwerkelijk dingen tot stand brengen of veranderen. Naarmate je meer focust op je cirkel van invloed (= positieve energie) zal deze groter worden en meer in de richting gaan van je cirkel van betrokkenheid. Je invloed wordt dus groter. Omgekeerd verklein je je cirkel van invloed wanneer je je meer richt op dingen die buiten je bereik liggen (= negatieve energie.)


Dit model kan je helpen bij het vinden van de juiste acties om zelf je situatie positief te beïnvloeden. Je zult merken dat je daar verder mee komt. In elk geval zorgt het voor een beter humeur!


Heb jij ook last van die energievreters?
Vraag je dan eens af:
In welke cirkel hoort dit? Die van Betrokkenheid of die van Invloed?
Als het in de Cirkel van Betrokkenheid hoort: laat het LOS! (ook al is dat lastig…)
Hoort het in je Cirkel van Invloed: vraag je dan af wat de eerste stap kan zijn om er iets aan te doen. En zet dan ook vandaag nog die eerste stap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten