zondag 4 maart 2012

Ook eens iets laten? Doen!


Ook eens iets laten? Doen!



Loslaten, hoe doe je dat?


Loslaten is een populaire term van deze tijd. Toch is het een vaardigheid die de moeite waard is om eens nader te bekijken.

Loslaten doe je niet zomaar, dat is een proces. Dat proces begint met wíllen loslaten. Daar is helaas vaak al veel aan vooraf gegaan.

Met het willen loslaten is de belangrijkste stap gezet en heb je eigenlijk de helft van het werk al gedaan.

Wát wil je loslaten? Een vervelende ervaring, onzekerheid, een frustratie? Of een probleem op het werk, het verleden of een intens verlangen? Is het angst, pijn, verdriet?

Voordat je het kan loslaten, moeten eerst je gekwetste gevoelens en verdriet worden verwerkt. Het is belangrijk dat je jezelf die gevoelens toe gaat staan en ze tegemoet treedt in plaats van eraan voorbij te gaan.

Maar wij mensen ontlopen die negatieve emoties graag, we willen die pijn niet voelen. Dus gaan we veel werken, veel sporten, veel alcohol en drugs gebruiken of zorgen we ervoor dat we het gewoon heel druk hebben. Zo voelen we lekker niets en kunnen we vergeten dat het bestaat.

Maar zo makkelijk komen we er meestal niet vanaf. Het kan ons blijven achtervolgen, steeds vaker en steeds erger. Tot we niet meer verder kunnen en ons overwegend rot voelen. Een goedbedoeld advies van mensen om ons heen is dan: je moet het loslaten!

Maar hoe doe je dat?


Loslaten heeft alles te maken met onthechten.

Dat is het beste met voorbeelden te illustreren.

Stel, je wilt af van je boosheid. Maar je boosheid verdwijnt niet zomaar als jij besluit niet meer boos te zijn. Er is een stap meer nodig. Namelijk de stap bij jezelf naar binnen. Wat maakt jou boos en welke gehechtheid staat op het spel bij deze ruzie? Pas als je dat weet, weet je ook wat je moet loslaten.

Een ander voorbeeld is loskomen van een ex-partner. Waarom is dat toch zo moeilijk? Je kunt besluiten om je ex niet meer te ontmoeten en afleiding zoeken. Maar waarom blijft het toch pijn doen? Als je de stap bij jezelf naar binnen maakt, zul je kunnen ontdekken dat je gehecht bent aan de ander omdat je dacht dat diegene je geluk gaf. Dit is de hechting die je moet loslaten.



Wij kunnen een steen vasthouden met een gebalde vuist en gespannen vingers. Als je dit lang wilt doen, ontstaat er kramp. In je arm, in je hand en soms ook in je schouder. Je kan de steen ook anders vasthouden, namelijk door je hand open te doen en de steen op je platte hand te leggen. Hier hoef je alleen maar je aandacht bij te houden….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten