zondag 4 maart 2012

Vergroot je effectiviteit door creativiteit

Vergroot je effectiviteit door creativiteit





21 april: internationale dag van de creativiteit

Meer hoef je niet te weten…


Vergeet alles wat je op school geleerd hebt!

De ‘goede’antwoorden worden in het algemeen op school geprefereerd boven de creatieve antwoorden. Vergeet deze ‘goede’antwoorden! Geeft veel ruimte voor nieuwe antwoorden…

Consider this quote from Beatrix Potter: “Thank goodness I was never sent to school; it would have rubbed off some of the originality.”

Wordt niet verliefd op je conclusies!

Als je te overtuigd bent van je conclusies en ideeën, dan zie je ook alleen maar bewijs dat je gelijk hebt. Dingen die je tegendeel bewijzen zie je dan vaak niet meer en kan je een echt revolutionair idee doen missen.

Wacht niet op inspiratie!

Ga achter inspiratie aan! Zoek het op, blijf niet zitten. Ontdek waar jij je inspiratie uit haalt en zoek dat vaker op! En als je nu denkt, dat ga ik doen… Ga dat dan ook echt doen!

Neem pauzes!

Leer om pauzes te nemen en jezelf rust te gunnen en ook vaak even niets te doen. Onderschat niet de kracht van nietsdoen, freewheelen en spelen.

‘Belangrijke dingen zullen je niet vinden zonder dat jij tijd maakt voor ze om naar je toe te komen.’

Realiseer je dat de ‘gewone standaard stand’ van je brein niet creatief is!

Je brein zal alle informatie die er op je af komt organiseren in de patronen die je hebt aangelegd door je ervaringen uit je verleden. Het zoekt de makkelijke weg en zal in de toekomst steeds deze aangelegde patronen volgen, zoals een rivier steeds dezelfde weg gaat. Beslissingen, keuzes en ideeën komen dus vanuit dezelfde patronen en opgeslagen informatie tot stand. Om echt creatief te zijn, zal je dus je brein uit zijn ‘normale’ stand moeten halen.

Overdrijf!

Denk veel groter dan je doet of maak iets juist heel klein. Hierdoor kijk je anders naar je uitdaging en als vanzelf creatiever.

Laat anderen maar blaffen!

Als criticasters je niet begrijpen, laat het van je afglijden.
“Dogs bark at what they don’t understand.”

Ga je eigen weg, laat je niet in vaste patronen duwen, vermijd sjabloongedrag bij jezelf.

Shake en Stirr!

Combineer, meng, plak, knip, voeg toe, laat weg, ’steel’, pas aan, voeg toe, etc…

Focus!

Door je focus te richten en te bepalen is de kans vele malen groter dat de ideeën komen. Je kijkt vanuit deze focus naar de wereld om je heen en ziet dingen die je anders niet ziet. De antwoorden en de ‘Aha-momenten’ komen, onder de douche, in dromen, tijdens het autorijden, wandelend in de natuur… Geef je priorioteiten echte aandacht. Constant voedend met jou waarnemingen in ieder moment.  Zou ‘projectfullness’ en nieuw woord kunnen zijn…

Bekijk zaken altijd vanuit meerdere perspectieven!

Stop niet bij een oplossing… Kijk vanuit verschillende perspectieven naar je vraagstelling en zoek naar alternatieve benaderingen. Dit zal je denken oprekken en je open houden voor nieuwe, en wellicht betere, mogelijkheden en oplossingen.

Zet je brein in de ‘ontvang’ stand!

In plaats van televisie kijken, je iPod luisteren en jezelf omgeven met ‘geluid’ en afleiding, kan je beter jezelf oefenen om in een relaxe beschouwende staat te zijn. Hierdoor is de kans het grootst dat je creatieve gedachten ontwikkeld.

Ga terug naar de basis!

Pak gewoon ouderwets een pen en papier en schrijf er lekker op los. Een notitieboekje aanschaffen kan natuurlijk ook.

Stel ook de gekke vragen!

Als je denkt: “Kan ik die vraag wel stellen?” Stel hem!
Jij hebt bedacht dat het een gekke vraag is. Waarom kan je die niet stellen? Wat gaat er dan gebeuren? Jij wilt het toch weten, anders kwam die vraag toch niet in je op…
Als je ze niet vraagt, mis je ook de antwoorden…


De kracht van ‘Vragen stellen’  is een van de grootste krachten die je bezit. In bijna alle situaties! De angst dat mensen het gek vinden wat je vraagt, houdt ons vaak tegen. Zelfs om gewone vragen te stellen, laat staan ‘gekke’. Hoe gekker, hoe beter echter voor je creativiteit. Dan worden vragen zelfs magisch…


Door: Remco Langeler De Inspiratiekamer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten